Diagnostika malárie

5.1.2014
Citace:
K.Matthews et al., Microfluidic analysis of red blood cell deformability as a means to assess hemin-induced oxidative stress resulting from Plasmodium falciparum intraerythrocytic parasitism, Integr. Biol., 2017,9, 519-528, doi:10.1039/C7IB00039A
Zdroj
Přeměna hemu na hemin oxidací železnatého kationtu.

Unikátní metodu detekce malárie vyvinuli Dmitri Lapotko a Ekaterina Lukianova-Hleb se svými kolegy z William Marsh Rice University (Rice University) v texaském Houstonu. Původce malárie, prvok zimnička (Plasmodium) při trávení krve produkuje látku hemozoin, která se jinak v těle nevyskytuje. Jde o vodíkovými vazbami vázaný polymer z hemových skupin, který zůstává uvnitř napadených červených krvinek. Laserovým pulsem o vhodné vlnové délce se hemozoin přehřeje a v jeho okolí vzniknou nepatrné bublinky. S jejich pomocí lze infikovanou krvinku odhalit sonograficky (pomocí zvukových vln). Jde o neinvazivní a velmi citlivou metodu, která je schopná zachytit jedinou buňku Plasmodia mezi milionem krevních buněk. Výhodou je i nízká cena vyšetření, jež nepřesáhne 10 Kč.

15.9.2014: Hemozoin je paramagnetická sloučenina s vysokou magnetickou susceptibilitou (míra magnetizace látky v magnetické poli), takže ho lze detekovat i pomocí magnetické rezonance. Touto cestou se vydal Jongyoon Han z MIT se svým singapursko-americkým týmem z MIT a singapurské Nanyang Technological University.

24.8.2017: Červené krvinky při malárii ztuhnou, či přesněji řečeno, výrazně poklesne pružnost jejich membrány. Způsobuje to sloučenina zvaná hemin. Působením prvoků Plasmodium, původců malárie, se rozpadá hemoglobin v červených krvinkách. Uvolňuje se z něj sloučenina hem, jejíž oxidací vzniká hemin (viz obr.). Proniká do membrán červených krvinek, což způsobuje pokles jejich pružnosti. Na základě stanovení tuhosti červených krvinek funguje nové metoda rychlé diagnostiky malárie pomocí průtoku mikrokapilárou.

 
Odeslat komentář k článku "Diagnostika malárie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Diagnostika malárie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace